Tanda- tanda Hepatitis B

Tanda- tanda Hepatitis B

Hepatitis B

Hepatitis B merupakan jangkitan pada hati yang disebabkan virus kuman hepatitis B.  ialah sejenis penyakit wabak (epidemik) yang ‘senyap’ dan merupakan masalah kesihatan awam yang utama. Ia merupakan jangkitan pada organ hati oleh kuman virus Hepatitis B (HBV). Hepatitis bermaksud keradangan hati yang lazimnya menyebabkan hati membengkak dan terasa lembut. Kadangkala ia membawa kerosakan hati yang berkekalan. Lebih daripada 300 juta penduduk dunia dijangkiti penyakit hepatitis B ini.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyenaraikan hepatitis B sebagai penyebab utama yang kesembilan yang menyebabkan kematian di dunia. Kira-kira 1.3 juta rakyat Malaysia didapati menjadi pembawa kuman virus hepatitis B. Mereka ini kelihatan sihat tetapi mampu secara senyap-senyap menjangkiti orang lain. Pembawa kuman hepatitis B yang kronik mempunyai 200 kali ganda risikonya untuk mendapat kanser hati berbanding dengan mereka yang normal.
Bagaimana Virus Hepatitis B Merebak?
1. Virus Hepatitis B terdapat di dalam cecair badan mereka yang dijangkiti penyakit hepatitis B seperti darah, air liur, air mani, rembesan dari faraj, air mata, mukus, air kencing dan juga susu badan. Walau bagaimanapun, kebanyakan jangkitan adalah disebabkan oleh pemindahan darah yang mengandungi virus.
Penyakit ini boleh merebak melalui:
a. Sentuhan dengan darah orang yang dijangkiti melalui pemindahan darah, hemodialisis.

b. berkongsi jarum (seperti penyalahgunaan dadah melalui suntikan), pisau cukur, berus gigi

c. kecederaan terutamanya kepada pegawai kesihatan (seperti tercucuk jarum, terkena percikan darah ke mata atau ke tempat luka)

d. mencacah tatu, akupunktur, elektrolisis dan menindik telinga
2. Perinatal (sekitar kehamilan)- daripada ibu kepada anak ketika kelahiran

3. Hubungan seks.

Cara Hepatitis B Tersebar
Kumpulan Berisiko Tinggi
Penagih dadah yang menggunakan suntikanAnggota kesihatan dan pekerja penyelamat awam yang pekerjaan mereka terdedah kepada pengendalian darah atau cecair badan (seperti doktor, doktor gigi, jururawat, anggota dan penghuni penjara dan instituti orang-orang cacat mental).Individu yang mempunyai berbilang pasangan seks (homoseksual, biseksual atau heteroseksual).Pesakit HemodialisisPenerima hasil atau produk darah seperti pesakit hemofilia dan lain-lain masalah bekuan darah (yang tidak dijangkiti Hepatitis B).Ahli keluarga dan pasangan seks kepada pembawa kuman HBVMereka yang mengidap penyakit kelaminMereka dari kumpulan etnik tertentu atau penduduk negara di mana HBV merupakan penyakit yang sangat endemik seperti di China, Asia Tenggara, negara Timur Tengah beberapa bahagian di benua Afrika dan Amerika Selatan.Pengembara antarabangsa yang berada lebih dari 6 bulan di negara-negara di mana HBV tersangat endemik.
Tanda dan Gejala
Gejala seakan-akan mendapat selesema
DemamSakit-sakit badan (sendi dan otot)Keletihan dan lemahHilang selera makanLoya dan muntahJaundis (warna kulit dan mata 
Jenis Hepatitis B
Ada 2 jenis penyakit hepatitis B iaitu hepatitis B akut dan hepatitis B kronik
Komplikasi
Sekiranya hepatitis B tidak ditangani dengan baik, ia boleh menyebabkan 2 keadaan yang serius iaitu:
Sirosis hati (penyakit kronik yang berlaku secara perlahan-lahan di mana sel hati dimusnahkan secara beransur-ansur.Kanser hati – lazimnya berlaku di kalangan kaum lelaki
Pencegahan Penyakit Hepatitis B
Semua orang dapat mengambil vaksin hepatitis B, termasuk adalah bayi, orang dewasa dan mereka yang memiliki sistem imun lemah. Vaksin hepatitis B disarankan pada:
Semua bayiSemua anak-anak dan remaja yang belum divaksinasiOrang yang memiliki penyakit seksual berjangkitPetugas kesihatanOrang yang positif menghidap HIVPasangan sejenisOrang yang berhubungan seksual dengan ramai pasanganOrang yang memiliki penyakit hati kronikOrang yang memakai ubat-ubatan terlarang dengan cara disuntikOrang yang tinggal dengan seseorang yang memiliki hepatitis BOrang dengan penyakit ginjalBerhubungan seksual dengan orang yang memiliki hepatitis B
Selain itu, pesakit hepatitis B juga boleh ambil langkah tambahan untuk mengurangkan risiko dijangkiti hepatitis B:
Selalu gunakan kondom yang baru setiap anda berhubungan seksualBerhenti menggunakan ubat-ubatan terlarangHati-hati jika tindik telingaMendapatkan vaksin hepatitis B kepada doktor anda sebelum berjalan jauh.
Set Hepatitis B Shaklee Sebagai Suplemen
Selain  mengamalkan semua langkah diatas, anda juga boleh mengambil suplemen untuk menangani penyakit hepatitis B. Apa yang saya cadangkan adalah lebih kepada untuk mengawal keradangan hati.

Set hepatitis Shaklee
1. DTX Complex
Untuk penyakit hepatitis, sangat digalakkan untuk ambil suplemen berasaskan herba kerana herba dapat menyahkan dan membuang semua mendapan daripada toksik dan bahan kimia pada hati. Apabila hati bersih dan sihat bolehlah anda pertimbangkan suplemen dan vitamin asas yang lain.
Herba yang penting untuk membantu detox hati adalah:
Artichoke – meningkatkan keberkesanan hati selepas detox, membantu membina sel baru untuk hati.DandelionSchizandraKunyit / CucurminMilk Thistle Seed
Semua herba di atas sangat digalakkan dan semuanya ada dalam DTX Complex.
2. Vivix
Vivix dapat membantu untuk detox keseluruhan badan terutama bahagian hati. Ia juga dapat menormalkan kembali kandungan beralkali dalam badan.
3. Nutriferon
Nutriferon mengandungi interferon yang bertindak melindungi kita daripada sebarang penyakit influenza dan pelbagai penyakit lagi. Dalam bidang perubatan, suntikan interferon juga dibuat untuk merawat penyakit hepatitis, anjing gila, kanser dan HIV. Namun suntikan ini sangat mahal dan hanya diberikan untuk memperlahankan virus dalam badan.
Nutriferon pula sesuatu yang mudah didapati dan boleh diambil selalu oleh sesiapa sahaja dan fungsinya untuk meningkatkan interferon dalam badan kita.
Sekiranya anda didiagnos dengan hepatitis B (atau jenis hepatitis yang lain), usah panik. Paling penting anda harus bertenang dan dapatkan nasihat doktor untuk panduan kesihatan. Set hepatitis B Shaklee menyediakan nutrisi sihat untuk hati anda mengelakkan keradangan dan mendapatkan hati yang sihat. Jom dapatkan sekarang.
Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge