Tanda-tanda Awal Diabetes

Tanda-tanda Awal Diabetes

Tanda-tanda Awal Diabetes

Kebanyakan daripada kita tidak menyedari simptom-simptom diabetes pada peringkat awal ,.hanya mengetahui tanda- tanda seperti rasa kebas di tangan dan kaki, sering merasa dahaga, dan sering membuang air kecil. Namun sebenarnya masih ada beberapa simptom diabetes yang belum di ketahui.

Gejala awal diabetes ini sangat penting untuk kita ketahui ,lebih-lebih lagi sekiranya individu tersebut mempunyai keturunan yang menghidap diabetes. Hal ini penting agar penyakitdiabetes tersebut dapat dicegah dan dirawat dengan segera.

Ada beberapa gejala diabetes yang mungkinada di antara kita yang belum mengetahuinya iaitu seperti 5 simptom dibawah ini.

 1. Sering mendengkur dan mengantuk pada siang hari

 

Menurut Osama Hamdy, MD dari Joslin Diabetes Center di Boston AS ,orang yang memiliki penyakit diabetes kebiasaannya tidak akan tidur dengan nyenyak bahkan ketika siang hari mereka akan sering merasa mengantuk .Mereka juga akan mendengkur dengan kuat ketika tidur . Sekiranya terdapat symptom sebegini , anda boleh lah mendapatkan kepastian dengan melakukan ujian gula di klinik atau farmasi berdekatan .

  1. Kulit terasa gatal Gejala diabetes juga akan membuatkan kulit menjadi gatal sebab peredaran darah terganggu oleh diabetes, sehingga akan menimbulkan rasa gatal dan kulit kering. Kebiasaanya pesakit akan merasakan gatal pada bahagian tapak kaki, kaki dan tangan.
  1. Pendengaran semakin berkurang

Jika pendengaran Anda semakin berkurang kemungkinan itu adalah pertanda gejala awal diabetes. Hal ini disokong oleh National Institute of Health bahwa gejala diabetes juga muncul melalui pendengaran yang berkurang. Untuk kepastian anda boleh membuat ujian gula.

 

  1. Timbul tompokan gelap pada kulit. Akan timbul tompokan halus dan gelap pada kulit iaitu pada bahagian siku, belakang leher dan tulang pangkal kaki. Ini adalah petanda paras gula dalam darah semakin tinggi. Pertumbuhan sel kulit juga menurun kerana kadar insulin sudah semakin meningkat .

5.Penglihatan kabur

 Penglihatan mata akan menjadi kabur kerana diabetes menjadi terdapat cecair pada tubuh badan yang berpindah termasuk dibahagian mata.

Kesimpulannya , sekiranya terdapat beberapa gejala diabetes seperti diatas yang mungkin belum kita sedar , lebih baik kita berjumpa dengan doctor untuk membuat pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

 

Untuk alternatif lain, anda boleh mencuba VIVIX Shaklee untuk mengawal penyakit Diabetes. Terdapat banyak testimonial dari pesakit sendiri. Vivix Diabetes

penyakit kencing manis
penyakit kencing manis

 

 

Love & Hug ,
Yelly Adam
Penampang, Kota Kinabalu Sabah
Sid : 996425 / Tel no: 016-8199990