Browsed by
Month: August 2016

11 Tips Pulihkan Hormon Selepas Bersalin

11 Tips Pulihkan Hormon Selepas Bersalin

11 Cara Untuk Pulihkan Hormon Selepas Bersalin

Set Bersalin Shaklee
Set Bersalin Shaklee

Jika anda merasa kesihatan anda seperti menurun  selepas melahirkan bayi, sebenarnya badan anda mengalami kejutan hormon . Disebalik kebahagiaan mempunyai bayi comel  di tangan anda hakikatnya bahawa kesihatan anda masih lemah dan memerlukan penjagaan yang terbaik, kerana hormon anda pada masa ini adalah tidak stabil.

Anda mungkin mengalami beberapa perubahan mendadak dalam  badan anda. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang ketidakseimbangan hormon dan cara pulihkan hormon anda.

Selepas bersalin, jika anda mengalami perubahan emosi yang teruk dan keletihan, anda tidak perlu terkejut kerana ia adalah perkara biasa. Anda perlu sedar hakikat bahawa bersalin mengganggu keseimbangan hormon anda. Beberapa gejala amat mencemaskan mungkin termasuk keletihan melampau, masalah haid, tidak boleh menurunkan berat badan, dan jangkitan berulang.

Di sini kita membincangkan perubahan hormon yang berlaku selepas bersalin ;

Estrogen dan Progesterone:

Kebanyakan mommies mengalami kemurungan selepas bersalin akibat daripada dominasi estrogen.

Semasa hamil, plasenta menghasilkan tahap progesteron. Selepas bersalin, plasenta mendapat dibuang daripada badan anda, membawa kepada penurunan mendadak dalam tahap progesteron anda.

Ketidakseimbangan hormon ini akan menyebabkan  kepada  “baby blues” yang sering kita dengar.

Progesteron mengawal bahan kimia otak dan meningkatkan mood. Tetapi selepas bersalin, ketidakseimbangan kedua-dua estrogen dan progesteron membawa kepada beberapa ketidakselesaan.

Beberapa gejala estrogen dominasi termasuk berat yang tidak diingini berat badan, perubahan emosi, kemurungan, tempoh berat, dan senggugut yang teruk.

Dominasi estrogen juga akan mencetuskan peningkatan pengeluaran tiroid mengikat globulin (TBG) oleh hati anda. Oleh itu, ramai wanita mengalami Postpartum Thyroiditis.

Peningkatan tahap estrogen juga meningkatkan tahap kortisol mengikat globulin dan anda boleh mengalami hipotiroidisme.

Selepas bersalin, anda mungkin akan mengalami beberapa perubahan dalam badan anda:

  1. Perubahan fizikal:
  • Sakit dada
  • Sembelit
  • Buasir
  • Kencing atau Najis
  • Keputihan
  1. Perubahan emosi:
  • Baby Blues
  • Kemurungan selepas bersalin

Postpartum Distress Syndrome:

Selepas melahirkan anak, ketidakseimbangan hormon yang amat besar akan memberi kesan langsung ke atas otak yang mengawal emosi dan perasaan anda. Anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat perubahan emosi yang teruk.

Berikut adalah beberapa kesan sindrom selepas bersalin :

Perubahan hormon pesat yang berlaku semasa dan selepas kehamilan mendorong keadaan sindrom selepas bersalin .

Mommies mungkin akan mengalami beberapa tanda-tanda biasa baby blues, seperti kehilangan selera makan, cepat marah, sedih, rendah diri, dan menangis.

Mengikut kajian  kebanyakan gejala-gejala ini biasanya beransur-ansur hilang dalam tempoh beberapa minggu pertama selepas bersalin. Tetapi jika keadaan anda menjadi lebih teruk dari hari ke hari, dapatkan bantuan doktor.

Jika anda mengalami gejala-gejala seperti hilang selera makan atau tidur terganggu, anda boleh menghidapi kemurungan selepas bersalin dan ia adalah yang terbaik untuk melawat doktor.

Mengapa Perubahan hormon menyebabkan Postpartum Distress Syndrome:

Selepas bersalin, tahap hormon anda estrogen dan progesteron tiba-tiba bertukar , Semasa mengandung, tahap hormon kekal . Tetapi selepas bersalin, tahap secara beransur-ansur mencapai tahap optimum dalam tempoh 24 jam selepas bersalin .Oleh kerana peningkatan mendadak ketidakseimbangan hormon, mommies boleh mengalami t sindrom teruk selepas bersalin kesusahan sederhana. Bentuk teruk PDS membawa kepada kemurungan postpartum yang berlaku disebabkan oleh kejatuhan secara tiba-tiba hormon tiroid.

 

11 Tips Mudah Untuk Pulihkan Hormon selepas Bersalin

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan banyak masalah. Mari kita lihat bagaimana mommies boleh mengelakkan ketidakseimbangan hormon ini:

 

  1. Bersenam

Berjalan dan senaman ringan yang sangat membantu, tetapi anda tidak harus cuba senaman jantung berat. Antara usaha-usaha lain yang boleh diamalkan selepas bersalin adalah loceng cerek, squats, ringan mengangkat, dan latihan rintangan.

 

  1. Elakkan  Makanan Putih:

Pakar Sakit Puan mencadangkan mengelakkan makanan putih seperti roti, pasta, susu, beras, sejauh mungkin.

 

  1. Mengawal Pengambilan Kafein Anda:

Anda perlu mengawal keinginan anda kepada kafein pengambilan kerana ia menggalakkan tahap kortisol, dan juga  aktiviti kelenjar tiroid.

 

  1. Mengambil Supplemen Tambahan :

Makanan tambahan seperti minyak primrose petang, Omega-3,  mempunyai kesan yang sangat baik pada peraturan hormon anda.

  1. Minyak kelapa:

lemak tak tepu dan kolesterol berkualiti seperti minyak kelapa dan avokado membantu anda mengekalkan keseimbangan hormon.

 

  1. Vitamin D:

Kehadiran vitamin D mempunyai kesan yang besar terhadap kestabilan hormon kerana ia bertindak sebagai hormon. Selain menikmati masa anda di matahari pagi (sinar matahari adalah sumber utama vitamin D), anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang ditetapkan oleh doktor anda.

 

  1. Kurangkan Stres:

Dapatkan tidur yang berkualiti dan rehat dan menjauhkan diri tekanan sebanyak mungkin. Ia boleh mengekalkan tahap kortisol di dalam badan anda di bawah kawalan.

 

  1. Hentikan Mengambil Pil tambahan:

Mengambil pil tambahan adalah satu kesilapan besar. Anda tidak boleh mengambil apa-apa ubat atau menukar ubat anda semasa dan selepas kehamilan, melainkan jika doktor anda menasihatkan anda untuk berbuat demikian. Berunding dengan doktor anda sebelum mengambil atau menukar pil adalah perkara yang paling wajar dilakukan.

 

  1. Elakkan Mengambil Polyunsaturated Lemak:

Selepas kehamilan, anda perlu untuk mengelakkan lemak ini, kerana ia mengandungi peratusan yang tinggi Omega-6s, dan mereka boleh mengganggu fungsi sistem endokrin anda. Antara makanan yang mengandungi lemak tak tepu adalah marjerin, minyak sayuran dan minyak kacang.

 

  1. Pengambilan serat-:

Fiber membantu dalam mengikat estrogen lama anda supaya badan anda mempunyai ruang yang mencukupi untuk memegang hormon lain dalam aliran darah anda. makanan berserat juga menghapuskan toksin yang tidak diingini dari badan anda, dan anda boleh kekal sihat dan bertenaga.

 

  1. Dapatkan Acupuncture:

Ia adalah rawatan Cina terkenal yang menyembuhkan ketidakseimbangan hormon selepas bersalin anda. Kombinasi suntikan jarum, herba semula jadi, dan moxibustion boleh membantu anda menyingkirkan sindrom selepas bersalin kesusahan.

 

Adakah mommies mengalami apa-apa kesan buruk ketidakseimbangan hormon selepas kehamilan? Apakah langkah-langkah yang anda guna ?

Shaklee ada menyediakan Set Berpantang Premium untuk Mommies yang memang terbaik dan menjadi pilihan  mommies .

Set Bersalin Shaklee
Set Bersalin Shaklee

 

 

Love & Hug ,
Yelly Adam
Penampang, Kota Kinabalu Sabah
Sid : 996425 / Tel no: 016-8199990

 

Vitamin Yang Paling saya suka

Vitamin Yang Paling saya suka

Sebenarnya semua vitamin Shaklee saya suka .Saya telah cuba lebih 10 vitamin Shaklee . Tapi dua vitamin yang paling saya suka adalah Vitamin C & Vitamin B Complex. Tidak dinafikan saya memang ambik vitamin C untuk kecantikan.Saya memang suka pada kecantikan hahaha dan saya rasa semua perempuan pun suka pada kecantikan. Memang saya rasa kesan pada muka ,badan & kesihatan saya lepas ambik vitamin C ni. Jerawat jarang timbul ,kulit memang tegang ja heheh kan vitamin C adalah kolagen semula jadi.

Vitamin B Complex pula saya ambk semasa mengandung anak kedua saya – Amy . Saya memang cepat penat & stress .Untuk pengetahuan anda semua vitamin B ni memang untuk stress relief . Saya memang tidak percaya sebelum ni tapi lepas mengamalkan sehingga kini saya rasa kesan nya .Memang Bcomplex ni bagi tenaga sebab ia tukar karbohidrat kepada tenaga . Bcomplex juga memberi mood yang tenang , maklumla ada anak kita akan cepat penat & stress ,mana lagi kerja ,mana lagi nak mengatur anak. So Bcomplex sangat membantu saya

image
Vitamin C & Bcomplex
Saya Pengedar Shaklee Menggatal ,Inanam & Penampang

Saya Pengedar Shaklee Menggatal ,Inanam & Penampang

Saya Yelly Adam merupakan pemilik blog Pinkgarfield.com. Dan saya juga adalah Pengedar Aktif Shaklee Sabah terutama di kawasan Penampang , Inanam & Menggatal.

Saya merupakan pengguna setia dan juga agen Shaklee Sabah yang sah. Dalam bisnes Shaklee, order Shaklee memang banyak dan team kami tidak menang tangan .

Tapi untuk saya mungkin saya cuma dapat cover beberapa tempat atau  COD sesetengah tempat iaitu di Menggatal , Inanam  dan 1 Borneo . Saya juga dapat COD di Penampang & Bukit Padang sebab ini berhampiran dengan tempat kerja saya .

 

Pengedar Shaklee menggatal,Inanam &Penampang
Pengedar Shaklee menggatal,Inanam &Penampang

Namun demikian, saya akan aturkan penghantaran untuk order seluruh di seluruh Sabah.

Manakala tempat yang jauh seperti Sandakan, Tawau & Lahad Datu kami akan membuat penghantaran menggunakan Bas Exspress  dan kami mempunyai perkhidmatan Pos Laju Seluruh Malaysia .

Anda bolehlah terus menghubungi saya untuk order dan pertanyaan ;



Love & Hug ,

Yelly Adam

016-8199990

Penampang, Kota Kinabalu Sabah

 

The entrepreneur

The entrepreneur

image

@Regrann from @hustlegrindco – What goes on in the mind of an entrepreneur? Here’s @TheCoolestCool’s take on it:

A Vision – This is how they see their role in society or how they see the future of the world. It’s what they use to guide their decisions day in and day out. Sometimes that vision is for freedom or a social cause, sometimes that vision is to create a legacy or make a bunch of money. While the vision may differ from one entrepreneur to the next – it’s always in sight.

Passion – Entrepreneurs have a passion for their goals. It’s not always a passion for their projects but instead, the results that their projects can deliver. The combination of passion and a vision keeps you moving in the right direction.
Effective – The best entrepreneurs optimize their lives for being effective. The best hustlers I know value smart work. Whether it’s hiring a virtual assistant to manage their calendar or using tools to optimize their time – the best entrepreneurs optimize their lives for effectiveness.

Relentless – Persistence leads to success. The best entrepreneurs are relentless when it comes to achieving their goals. The most successful people in history are those who are able to bounce back from failure and keep moving forward.

Hard Worker – I don’t know anyone who has become successful without working hard. The best entrepreneurs put in the time to own their craft and stand out from the competition.

Fear – A great entrepreneur takes personal responsibility for failure more often than they will take responsibility for success. A hustler puts in the blood, sweat and tears with one intent – success. So when they fail, they hate it but learn from it.
Tag the entrepreneur who needs to see this below 👇👇👇 – https://www.instagram.com/p/BGp-S2KMx76/

Regrann App – Repost without leaving Instagram – Download Here : http://regrann.com/download

hustlegrindco

hustlegrindco

image

@Regrann from @hustlegrindco – One of the most importance things you can have in business is patience. Whether it’s patience in the process of building something great or patience when dealing with different personalities – it’s our ability to manage our internal desires that will allow us to stay sane.

Right now, you may not be where you want to be in your life or business. But that’s okay. Embrace it. Embrace the moments you have right now as these moments will help you become the person you’re evolving into. Each late night. Each early morning. Each person you touch. It all adds up. It all adds up to a legacy.

This is the story of your life. You’re writing in one day at a time. One page at a time… So don’t stop writing. Make each word count. Make each chapter compelling. Make sure that at the end of this book, it’s a story worth reading. – https://www.instagram.com/p/BI3AG7QAqLA/

Regrann App – Repost without leaving Instagram – Download Here : http://regrann.com/download

Simptom-simptom Difteria

Simptom-simptom Difteria

Sekarang ni tengah heboh diperkatakan tentang Difteria di negara kita kan? ramai ibu bapa suarakan kebimbangan . So disini saya ingin kongsikan serba sedikit fakta tentang Difteria.

Difteria berpunca dari serangan sejenis bakteria. Ia biasanya tersebar melalui selsema dan batuk si pembawa. Lebih bahaya, pembawa biasanya tak mempunyai apa-apa simptom.

Serangan Difteria akan bermula pada salur pernafasan terutamanya hidung dan tekak. Pesakit yang dijangkiti akan menghasilkan sejenis toksin yang kemudiannya akan menyebabkan kegagalan fungsi organ lain termasuk hati, jantung, malah otak!

3 faktor risiko yang menyebabkan jangkitan Difteria adalah tahap kebersihan yang kurang memuaskan, tempat yang sesak dan tidak mengambil imunisasi yang lengkap.

Kanak-kanak adalah golongan yang paling mudah dijangkiti khasnya anak-anak yang dihantar ke pengasuh atau taska.

 

Simptom Difteria
Simptom Difteriaom

Simptom Difteria biasanya dapat dilihat dalam tempoh 1-7 hari selepas dijangkiti. Pastikan anak anda segera dibawa ke klinik jika mempunyai salah satu tanda-tanda ini:

  • Demam
  • Sakit tekak
  • Sukar menelan makanan
  • Batuk
  • Air liur meleleh
  • Kulit pucat dan kebiruan
  • Hidung berdarah
  • Selsema
  • Sesak nafas
  • Ruam kulit

Difteria boleh dielakkan dengan pengambilan vaksin. Malangnya, vaksin tersebut luput selepas 10tahun. Jika keluarga anda dijangkiti Difteria, anda juga patut mendapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan dos tambahan.

Jika anak anda tidak mengambil imunisasi ketika usia 2, 3 dan 5 bulan, sebaiknya elakkan membawa mereka ke tempat-tempat awam. Mereka mungkin dijangkiti.

Love & hug ,

Yelly Adam,

Penampang ,Kota Kinabalu .



 

 

 

For more info tentang Product Shaklee /Join Member Shaklee/Free Membership /Business Shaklee boleh lah terus menghubungi saya melalui

Email : yellyadam@gmail.com

Wsp/SMS:016-8199990

FB : Yelly Adam

Pengedar Shaklee Sabah ~ Pengedar Shaklee Menggatal

Free cod : Kota Kinabalu, penampang, Inanam, Likas, 1Borneo , Menggatal & Telipok & Pos Laju Seluruh Malaysia

Cara saya hilangkan strecth Mark

Cara saya hilangkan strecth Mark

image

Saya mengamalkan minuM ESP sepanjang hamil memang strecth mark tiada .. Segala parut pun pudar

Minuman soy protein memang best sebab memperbaiki sel kulit dari dalam. Protein kan penting untuk membaiki tisu dan membina tisu baru. .

Jomm..  try esp untuk kekal bertenaga, elak pedih ulu hati di samping mengelak strecth mark pada kulit perut yg menegang. :):):) Paling best kulit
Muka pun cantik

Meditate

Meditate

  • Meditate for 10-20 minutes every day in the morning and you’ll see a big difference in how you handle yourself throughout the day.
  • You’ll probably find that you are more calm in stressful situations, you’ll be able to get more of the ‘harder’ tasks done, you’ll be a lot more focused on your goals, and you’ll accomplish more each day.
  • Try it out for 21 days (the recommended timeframe to notice a real difference) and see for yourself.
Write your goal

Write your goal

image

@Regrann from @productivitytips – Take the time to handwrite your goals every single day. The act of writing them out with a pen or pencil (rather than typing them out) engages a different part of your brain. Plus writing them out daily will keep them front of mind. Try it out for week and see how it goes.

Yelly Adam
016-8199990

The importance of planning

The importance of planning

image

@Regrann from @productivitytips – Planning is one of the most underutilized tools in the productivity toolbelt. The more time you spend planning how you will get more out of your days, weeks, months and years, the more you’ll get done. Take the time each morning (or night before) to plan the day ahead… take time on Sunday to plan the week ahead… take 3 hours a month to plan the month ahead… and take a day out each quarter to plan the next quarter. The time you spend planning will pay itself back many times over.

https://www.instagram.com/p/BHnVJ2dA6Sr/

Regrann App – Repost without leaving Instagram – Download Here : http://regrann.com/download