11 Tips Pulihkan Hormon Selepas Bersalin

11 Tips Pulihkan Hormon Selepas Bersalin

11 Cara Untuk Pulihkan Hormon Selepas Bersalin

Set Bersalin Shaklee
Set Bersalin Shaklee

Jika anda merasa kesihatan anda seperti menurun  selepas melahirkan bayi, sebenarnya badan anda mengalami kejutan hormon . Disebalik kebahagiaan mempunyai bayi comel  di tangan anda hakikatnya bahawa kesihatan anda masih lemah dan memerlukan penjagaan yang terbaik, kerana hormon anda pada masa ini adalah tidak stabil.

Anda mungkin mengalami beberapa perubahan mendadak dalam  badan anda. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang ketidakseimbangan hormon dan cara pulihkan hormon anda.

Selepas bersalin, jika anda mengalami perubahan emosi yang teruk dan keletihan, anda tidak perlu terkejut kerana ia adalah perkara biasa. Anda perlu sedar hakikat bahawa bersalin mengganggu keseimbangan hormon anda. Beberapa gejala amat mencemaskan mungkin termasuk keletihan melampau, masalah haid, tidak boleh menurunkan berat badan, dan jangkitan berulang.

Di sini kita membincangkan perubahan hormon yang berlaku selepas bersalin ;

Estrogen dan Progesterone:

Kebanyakan mommies mengalami kemurungan selepas bersalin akibat daripada dominasi estrogen.

Semasa hamil, plasenta menghasilkan tahap progesteron. Selepas bersalin, plasenta mendapat dibuang daripada badan anda, membawa kepada penurunan mendadak dalam tahap progesteron anda.

Ketidakseimbangan hormon ini akan menyebabkan  kepada  “baby blues” yang sering kita dengar.

Progesteron mengawal bahan kimia otak dan meningkatkan mood. Tetapi selepas bersalin, ketidakseimbangan kedua-dua estrogen dan progesteron membawa kepada beberapa ketidakselesaan.

Beberapa gejala estrogen dominasi termasuk berat yang tidak diingini berat badan, perubahan emosi, kemurungan, tempoh berat, dan senggugut yang teruk.

Dominasi estrogen juga akan mencetuskan peningkatan pengeluaran tiroid mengikat globulin (TBG) oleh hati anda. Oleh itu, ramai wanita mengalami Postpartum Thyroiditis.

Peningkatan tahap estrogen juga meningkatkan tahap kortisol mengikat globulin dan anda boleh mengalami hipotiroidisme.

Selepas bersalin, anda mungkin akan mengalami beberapa perubahan dalam badan anda:

 1. Perubahan fizikal:
 • Sakit dada
 • Sembelit
 • Buasir
 • Kencing atau Najis
 • Keputihan
 1. Perubahan emosi:
 • Baby Blues
 • Kemurungan selepas bersalin

Postpartum Distress Syndrome:

Selepas melahirkan anak, ketidakseimbangan hormon yang amat besar akan memberi kesan langsung ke atas otak yang mengawal emosi dan perasaan anda. Anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat perubahan emosi yang teruk.

Berikut adalah beberapa kesan sindrom selepas bersalin :

Perubahan hormon pesat yang berlaku semasa dan selepas kehamilan mendorong keadaan sindrom selepas bersalin .

Mommies mungkin akan mengalami beberapa tanda-tanda biasa baby blues, seperti kehilangan selera makan, cepat marah, sedih, rendah diri, dan menangis.

Mengikut kajian  kebanyakan gejala-gejala ini biasanya beransur-ansur hilang dalam tempoh beberapa minggu pertama selepas bersalin. Tetapi jika keadaan anda menjadi lebih teruk dari hari ke hari, dapatkan bantuan doktor.

Jika anda mengalami gejala-gejala seperti hilang selera makan atau tidur terganggu, anda boleh menghidapi kemurungan selepas bersalin dan ia adalah yang terbaik untuk melawat doktor.

Mengapa Perubahan hormon menyebabkan Postpartum Distress Syndrome:

Selepas bersalin, tahap hormon anda estrogen dan progesteron tiba-tiba bertukar , Semasa mengandung, tahap hormon kekal . Tetapi selepas bersalin, tahap secara beransur-ansur mencapai tahap optimum dalam tempoh 24 jam selepas bersalin .Oleh kerana peningkatan mendadak ketidakseimbangan hormon, mommies boleh mengalami t sindrom teruk selepas bersalin kesusahan sederhana. Bentuk teruk PDS membawa kepada kemurungan postpartum yang berlaku disebabkan oleh kejatuhan secara tiba-tiba hormon tiroid.

 

11 Tips Mudah Untuk Pulihkan Hormon selepas Bersalin

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan banyak masalah. Mari kita lihat bagaimana mommies boleh mengelakkan ketidakseimbangan hormon ini:

 

 1. Bersenam

Berjalan dan senaman ringan yang sangat membantu, tetapi anda tidak harus cuba senaman jantung berat. Antara usaha-usaha lain yang boleh diamalkan selepas bersalin adalah loceng cerek, squats, ringan mengangkat, dan latihan rintangan.

 

 1. Elakkan  Makanan Putih:

Pakar Sakit Puan mencadangkan mengelakkan makanan putih seperti roti, pasta, susu, beras, sejauh mungkin.

 

 1. Mengawal Pengambilan Kafein Anda:

Anda perlu mengawal keinginan anda kepada kafein pengambilan kerana ia menggalakkan tahap kortisol, dan juga  aktiviti kelenjar tiroid.

 

 1. Mengambil Supplemen Tambahan :

Makanan tambahan seperti minyak primrose petang, Omega-3,  mempunyai kesan yang sangat baik pada peraturan hormon anda.

 1. Minyak kelapa:

lemak tak tepu dan kolesterol berkualiti seperti minyak kelapa dan avokado membantu anda mengekalkan keseimbangan hormon.

 

 1. Vitamin D:

Kehadiran vitamin D mempunyai kesan yang besar terhadap kestabilan hormon kerana ia bertindak sebagai hormon. Selain menikmati masa anda di matahari pagi (sinar matahari adalah sumber utama vitamin D), anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang ditetapkan oleh doktor anda.

 

 1. Kurangkan Stres:

Dapatkan tidur yang berkualiti dan rehat dan menjauhkan diri tekanan sebanyak mungkin. Ia boleh mengekalkan tahap kortisol di dalam badan anda di bawah kawalan.

 

 1. Hentikan Mengambil Pil tambahan:

Mengambil pil tambahan adalah satu kesilapan besar. Anda tidak boleh mengambil apa-apa ubat atau menukar ubat anda semasa dan selepas kehamilan, melainkan jika doktor anda menasihatkan anda untuk berbuat demikian. Berunding dengan doktor anda sebelum mengambil atau menukar pil adalah perkara yang paling wajar dilakukan.

 

 1. Elakkan Mengambil Polyunsaturated Lemak:

Selepas kehamilan, anda perlu untuk mengelakkan lemak ini, kerana ia mengandungi peratusan yang tinggi Omega-6s, dan mereka boleh mengganggu fungsi sistem endokrin anda. Antara makanan yang mengandungi lemak tak tepu adalah marjerin, minyak sayuran dan minyak kacang.

 

 1. Pengambilan serat-:

Fiber membantu dalam mengikat estrogen lama anda supaya badan anda mempunyai ruang yang mencukupi untuk memegang hormon lain dalam aliran darah anda. makanan berserat juga menghapuskan toksin yang tidak diingini dari badan anda, dan anda boleh kekal sihat dan bertenaga.

 

 1. Dapatkan Acupuncture:

Ia adalah rawatan Cina terkenal yang menyembuhkan ketidakseimbangan hormon selepas bersalin anda. Kombinasi suntikan jarum, herba semula jadi, dan moxibustion boleh membantu anda menyingkirkan sindrom selepas bersalin kesusahan.

 

Adakah mommies mengalami apa-apa kesan buruk ketidakseimbangan hormon selepas kehamilan? Apakah langkah-langkah yang anda guna ?

Shaklee ada menyediakan Set Berpantang Premium untuk Mommies yang memang terbaik dan menjadi pilihan  mommies .

Set Bersalin Shaklee
Set Bersalin Shaklee

 

 

Love & Hug ,
Yelly Adam
Penampang, Kota Kinabalu Sabah
Sid : 996425 / Tel no: 016-8199990

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge